سوزن‌ طب سوزنی انواع مختلفی دارد. در چین باستان از ۹ سوزن مختلف در طب سوزنی استفاده می‌شده است. امروزه در طب سوزنی مدرن بطور رایج از شش نوع سوزن مختلف استفاده می‌شود. رایج‌ترین سوزن مورد استفاده از جنس فلز استیل ضدزنگ است. بطور موردی ممکن است از سوزن‌هایی با جنس نقره یا طلا نیز استفاده شود.

سوزن‌های طب سوزنی از نظر قطر سوزن و طول آن با یکدیگر متفاوت هستند. سوزن‌هایی که امروزه مورد استفاده قرار می‌گیرند بسیار نازک بوده و قطری در محدوده ۰.۱۰ الی ۰.۳۵ میلی‌متر دارند.

بطورکلی در تکنیک طب سوزنی چینی معمولا از سوزن‌های ضخیم‌تر (۰.۲۲-۰.۳۵ میلی‌متری) استفاده می‌شود در حالی که در تکنیک‌های طب سوزنی ژاپنی سوزن‌های نازکتر (۰.۱۰-۰.۱۵ میلی‌متری) ترجیح داده می‌شوند.

سوزن طب سوزنی


برای خواندن مطالب درمورد افسردگی:

 

انتخاب نوع سوزن به روش درمانی یا تکنیک طب سوزنی، ناحیه‌ایی از بدن که قرار است سوزن کاشته شود و البته راحتی بیمار بستگی دارد.

طول سوزن:

برای انتخاب طول سوزن مورد نظر لازم است به ناحیه‌ای از بدن که قرار است سوزن کاشته شود و چاقی یا لاغری بیمار توجه شود. اگر ناحیه کاشت سوزن در صورت است یا فرد لاغر است ترجیحا استفاده از سوزن‌های کوتاه‌تر و اگر ناحیه کاشت سوزن در قسمت شکم و ران بوده و فرد چاق باشد ترجیح استفاده از سوزن‌های بلندتر است.

سوزن‌هایی با طول ۳ الی ۷ میلی‌متر برای ناحیه صورت، دست، گوش و جمجمه بکار برده می‌شود. سوزن‌هایی با طول ۱۳ الی ۴۰ میلی‌متر که رایج‌ترین سوزن‌های طب سوزنی‌اند در اکثر نقاط بدن اعم از صورت، دست، کف پا، بازو، ساق پا، شکم، کتف و کمر بکار برده می‌شوند.

اما سوزن‌هایی با طول ۵۰ میلی‌متر یا بزرگتر فقط در نواحی از بدن که دارای حجم قابل توجه بافت عضلانی یا چربی باشد  مانند پا و باسن بکار برده می‌شوند.

همچنین ممکن است از آن ها برای تحریک عمقی در قسمت‌های پایینی کمر و ران یا نواحی خاص دیگر استفاده شود. در چنین حالتی ممکن است سوزن تا عمق ۱۲۵ میلی‌متری کاشته شود که البته این مخصوص افراد چاق است.

ضخامت:

صرفنظر از تکنیک ژاپنی یا چینی، بعضی افراد ممکن است آستانه درد پایین‌تر یا ترس از سوزن داشته باشند. در این موارد سوزن‌های نازک‌تر با قطر ۰.۱۶ یا ۰.۱۸ میلی‌متر و با طول ۳۰ میلی‌متر ترجیح داده می‌شود. با اینحال در بعضی روش‌های طب سوزنی استفاده از سوزن‌های ضخیم‌تر با قطر ۰.۳۵ الی ۰.۵۰ میلی‌متر ترجیح داده می‌شوند چراکه ادعا می‌شود می‌تواند انرژی “چی” را با شدت بیشتری در بدن تحریک کند.

بطور کلی سوزنهای ‌با قطر کم (۰.۱۰-۰.۱۸ میلی‌متر) معمولا در نواحی صورت، گوش، جمجمه، دست و پا استفاده می‌شوند. سوزن‌های با قطر متوسط (۰.۲۰- ۰.۲۵ میلی‌متر) معمولا در سایر نقاط بدن بکار می‌روند. اما سوزن‌های ضخیم (۰.۳۰-۰.۵۰ میلیمتر) معمولا در ناحیه ران و باسن استفاده می‌شوند.

علاوه برسوزن‌های طب سوزنی رایج، چند نوع سوزن دیگر وجود دارد که در موارد خاص مورد استفاده قرار می‌گیرند:

سوزن سه لبه (Three-edged needle):

این سوزن که از نوع ضخیم است، در قسمت بدنه گرد و در ناحیه نوک حالت مثلثی دارد. در حقیقت این سوزن شبیه به یک نیزه است که نوک تیزی دارد. از این سوزن با هدف فصد خون یا حجامت استفاده می‌شود. در این روش طی یک خونریزی کنترل شده سعی در درمان انواع خاصی از بیماری‌ها مانند هموکروماتوز و پلی‌سیتمی می‌شود.

سوزن درون جلدی (Intradermal needles):

این سوزن‌ها نازک و کوتاه بوده (با طول کمتر از ۱۰ میلی‌متر) و اغلب برای درمان دردهای مزمن و اعتیاد بکار برده می‌شوند. این سوزن‌ها معمولا بصورت سطحی در ناحیه گوش کاشته شده و بوسیله چسب پوشیده و در محل نگه داشته می‌شوند.

سوزن فشار (Press needles):

این سوزن‌ها نیز بسیا کوتاه بوده بطوریکه در ناحیه مورد نظر فشار داده شده و بوسیله چسب در محل باقی می‌مانند. این سوزن‌ها در مواردی که تحریک طولانی مدت مورد نظر باشد بکار برده می‌شوند. و ممکن است به مدت یک هفته یا بیشتر در محل باقی بمانند.

سوزن شکوفه آلو (plum blossom needle):

که به نام سوزن هفت ستاره نیز نامیده می‌شود و در حقیقت مجموعه‌ایی از هفت سوزن است که به صورت یک گل در کنار هم چیده شده و به یک ابزار چکش مانند متصل‌اند. این ابزار برای ضربه زدن بر روی پوست با شدت آرام و با سرعت زیاد استفاده می‌شود.

اگر می‌خواهید بدانید نقاط سوزن‌گذاری در طب سوزنی چگونه انتخاب می‌شود اینجا کلیک کنید.

سوزن طب سوزنی


برای خواندن مطالب درمورد لاغری با طب سوزنی:

 

سوزن طب سوزنی

سوزن طب سوزنی با تحریک نقاط خاصی از پوست می تواند انواع بیماری ها را در این طب سنتی چینی درمان کند. طب سوزنی یک روش کم تهاجمی برای تحریک نواحی پُر از اعصاب بوده و می تواند بافت ها، غدد، اندام و عملکردهای مختلف بدن را تحت تأثیر قرار دهد.

هر سوزن طی سوزنی یک سوراخ بسیار ریز را روی ناحیه مورد نظر وارد می کند و با این ناراحتی خفیف خود می تواند سیگنال خوبی برای پاسخ بدن فراهم آورد. این پاسخ می تواند شامل تحریک سیستم ایمنی، تقویت گردش خون در ناحیه تحت درمان، بهبود زخم و تسکین درد باشد. در ادامه مطلب بیشتر با سوزن طب سوزنی آشنا خواهیم شد.

سوزن طب سوزنی پایه و اساس درمان بیماری ها

طب سوزنی به عنوان نوعی درمان پزشکی بیش از ۲۰۰۰ سال پیش در چین ظهور کرد و تا به امروز بخشی جدایی ناپذیری از طب سنتی چینی یا TCM بوده است. طب سوزنی نیز از مدت ها قبل به طب غربی رسیده و در کنار طب سنتی به عنوان یک روش درمانی جایگزین شناخته شده، جایگاه خود را در اروپا تثبیت کرده است.

سوزن های طب سوزنی به منظور تحریک بافت و نقاط تحریک به پوست وارد می شوند. بیشتر نقاط هدف طب سوزنی گذرگاه های انرژی هستند. نقاطی که به آنها نقاط ماشه ای گفته می شود، می توانند در کنار این گذرگاه ها قرار بگیرند و بسیار دردناک باشند. سوزن طب سوزنی با فرآیندهای مختلفی، نواحی مورد نظر را تحریک می کند تا تعادل نیروی حیاتی بدن را بازگرداند.

امروزه طب سوزنی نقش مهمی در میان پزشکان جایگزین و درمان بیماری ها یا دردها ایفا می کند. به همین دلیل است که این طب در درمان میگرن، کمردرد، زانو درد و آرتروز بسیار موثر واقع شده است.

البته لازم به ذکر است که درد طب سوزنی برای بیمار تا حد زیادی به کیفیت سوزن های مورد استفاده نیز بستگی دارد. فقط سوزن های طب سوزنی باکیفیت با نوک دقیق و تیز امکان سوراخ کردن ملایم و با حداقل درد را دارند. برای همین باید این سوزن ها را از یک فروشگاه معتبر تهیه نمود.

طب سوزنی چه دردهایی را درمان می کند؟

شما نیز اگر سوزن طب سوزنی را تجربه کرده و از این طب باستانی نتیجه لازم را به دست آورده باشید، ممکن است به دلایل مختلفی به طب سوزنی علاقه مند شوید.

برای مثال، برخی به دنبال درمان برای سردردهای مزمن و فشار سینوسی خود رفته اند و با این طب به خوبی درمان شده اند. در واقع، شرایط و علائم بی‌ شماری وجود دارد که گفته می‌شود طب سوزنی به آنها کمک می‌کند. در ادامه با برخی از مهمترین دردهایی که با طب سوزنی درمان می شوند آشنا خواهیم شد:

• آلرژی
• اضطراب و افسردگی
• آرتروز اغلب در گردن، پشت، زانو و سر
• فشار خون
• بی خوابی
• دردها و مشکلات قاعدگی
• میگرن
• سکته های مغزی

برخی از مطالعات حتی نشان می‌دهند که طب سوزنی می‌تواند به درمان سرطان و مولتیپل اسکلروزیس کمک نیز کند، با این حال تحقیقات برای این شرایط محدود است و نیاز به مطالعات وسیع تری برای تایید دارد.

انواع سوزن های طب سوزنی

همانطور که در بالا نیز توضیح دادیم، برای اثربخشی طب سوزنی، سوزن ها باید از کیفیت بالایی برخوردار باشند. سوزن طب سوزنی در طیف گسترده و برای انواع کاربردها در دسترس است. قطر برخی از آنها بین ۰.۱۲ تا ۰.۳۵ میلی متر و طول آنها بین ۷ تا ۱۰۰ میلی متر است. طول سوزن های دائمی حتی از این مقدار نیز کوتاه تر است.

تقریباً تمام سوزن‌ های طب سوزنی هم با پوشش سیلیکون و هم بدون این پوشش در دسترس هستند. پوشش سیلیکونی درد بسیار خفیف و لغزندگی بهتر را تضمین می نماید. این پوشش همچنین بسیار نازک است و به طور طبیعی تمام نیازهای پزشکی را برآورده می کند.

عمدتا سوزن های طب سوزنی در بسته بندی های چندگانه به صورت استریل بسته بندی می شوند.

سوزن طب سوزنی


برای خواندن مطالب درمورد اضطراب:

 

سوزن طب سوزنی برای انواع درمان

– طب سوزنی سنتی

در طب سوزنی سنتی، بسته به روش و ناحیه پوست، سوزن ها به داخل پوست یا بیشتر در بافت وارد می شوند. برای تحریک نقطه طب سوزنی، سوزن ها را می توان به آرامی چرخاند، بلند کرد، پایین آورد یا حتی ضربه زد. این شکل از درمان تقریبا با همه انواع سوزن امکان پذیر است.

– ماکسیباسشن یا Moxibustion

در ماکسیباسشن، متخصص از خاصیت تحریک کننده حرارت به نقاط طب سوزنی استفاده می کند. برای این گرما درمانی عموماً از برگ های خشک گیاه mugwort و از سوزن های طب سوزنی مقاوم در برابر حرارت بهره گرفته می شود. موارد استفاده از ماکسیباسشن عبارتند از کاهش آسیب های عضلانی و درد، بهبودی سریع تر آسیب های وارده به پوست، افزایش انرژی و بهبود ضعف.

– طب سوزنی الکتریکی

در طب سوزنی الکتریکی، جریان الکتریکی ملایمی به سوزن وارد می شود. دسته سوزن طب سوزنی رسانایی ایده آل بوده و چسبندگی کافی برای گیره های فعلی دستگاه را فراهم می کند. این امر اجازه می دهد تا نقطه طب سوزنی به طور متغیر دیگری را تحریک نماید.