امروزه استرس به یکی از بخش‌ها یا جنبه‌های پررنگ در زندگی افراد تبدیل شده است. وجود استرس نه تنها از نظر روحی وضعیت نامناسبی برای فرد ایجاد می‌کند بلکه می‌تواند نشانه یا هشداری برای وقوع وضعیت‌های ناگوار بعدی نیز می‌باشد.

بعضی افراد به طور اشتباه معتقدند که بدون استرس انسان انگیزه کافی برای انجام وظایف کاری مختلف را نخواهد داشت. اگرچه استرس در مقدار کم و کوتاه مدت می‌تواند مفید باشد، اما تداوم استرس در بلند مدت می‌تواند پیامدهای ناگواری به همراه داشته باشد.

وقتی استرس و فشار روحی به یک پدیده مزمن در زندگی تبدیل گردد، باعث می‌شود افراد دائما ناخوش بوده، کمتر حس شادی داشته باشند و در اثر هر مساله جزئی دچار اضطراب شوند. اگرچه اضطراب و افسردگی دو شرایط متفاوت هستند اما معمولا با همدیگر بروز می‌کنند و درمان‌های مشابهی نیز دارند. علاوه بر این، تداوم استرس می‌تواند باعث آسیب به ارگان‌ها، ضعف سیستم ایمنی و حتی افزایش ریسک ابتلا به سرطان شود.

گرایش به استفاده از طب سوزنی در درمان اضطراب و افسردگی:

داروهای مختلفی برای درمان اضطراب و افسردگی ممکن است تجویز شوند. اما تمام افراد نسبت به داروها پاسخ مشابهی نشان نمی‌دهند. در بعضی افراد عوارض داروهای ضدافسردگی از فواید آن بیشتر است. از جمله عوارض رایج عبارتند از سکوت بیش از حد، اختلالات حافظه و خواب. و در بسیاری افراد پیدا کردن دوز مناسب دارو کار زمانبری است. این درحالی است که در بعضی افراد علائم اضطراب و افسردگی با استفاده از روش‌های جایگزین مثل طب سوزنی قابل کنترل است.

طب سوزنی که یک تکنیک رایج در طب سنتی چینی است از طریق تحریک مکانیسم‌های خودترمیمی بدن می‌تواند در بهبود انواع مختلف بیماری‌ها مفید باشد. در طی تحقیقات متعدد مشخص شده که طب سوزنی آثار مفیدی بر عملکرد سیستم عصبی، سیستم ایمنی و درون‌ریز دارد. طب سوزنی از طریق تحریک عملکرد سیستم‌های مختلف بدن می‌تواند به تسکین درد، بهبود هضم و در نهایت ایجاد حس خوب بودن کمک کند.

استفاده از روش طب سوزنی برای درمان افسردگی خصوصا در زنان باردار که تمایلی به استفاده از دارو ندارند گزینه خوبی است. چرا که این روش برخلاف داروهای شیمیایی فاقد هر گونه عارضه جانبی است.

طب سوزنی:

درمان با طب سوزنی در افراد مختلف بر حسب شدت بیماری متفاوت است. در این روش علاوه بر رفع علائم اضطراب و افسردگی، تلاش می‌شود تا سلامت عمومی به بدن برگردانده شود. در طب سنتی چینی “چی” جریانی از انرژی است که در سراسر بدن در حال گردش است. اعتقاد بر این است که هر گونه نقصان یا انسداد این انرژی باعث بیماری می‌شود. لذا در طب سنتی با استفاده از طب سوزنی تلاش می‌شود تا ضمن رفع گرفتگی مسیر انرژی، تعادل به اندام‌ها، جسم و روح برگردانده شود.

اگرچه در پزشکی مدرن سوالات مختلفی در مورد اثرگذاری طب سوزنی مطرح است، اما در طی پژوهش‌های متعدد مشاهده شده است که طب سوزنی به افزایش سطح اندورفین‌ها در بدن کمک می‌کند. اندورفین‌ها تسکین دهنده‌های طبیعی بدن هستند. افزایش این هورمون می‌تواند به تقویت طبیعی بدن و مغز کمک کرده و به این طریق علائم بیماری‌های مختلف مانند درد، افسردگی و سردرد را برطرف می‌کند.

همچنین طب سوزنی در کاهش التهابات نیز مفید است. ضمن کاشت سوزن زخم‌های بسیار کوچکی در سطح بدن ایجاد می‌شود که این باعث تحریک مکانیسم ضدالتهابی توسط سیستم ایمنی خواهد شد. مطالعاتی وجود دارد که نشان می‌دهند التهابات مزمن در بروز افسردگی نقش دارند. لذا طب سوزنی به این طریق نیز می‌تواند در بهبود افسردگی مفید باشد.

 آیا طب سوزنی بطور ریشه‌ایی قادر به درمان افسردگی است و یا فقط علائم آنرا کاهش می‌دهد؟

طب سوزنی چه در درمان ریشه‌ایی افسردگی و چه در رفع علائم آن مفید است. البته در این مورد نیاز به پژوهش‌های بیشتری وجود دارد.

در سال ۲۰۱۳، طی تحقیقی مشخص شد که استفاده از طب سوزنی الکتریکی، اثری مشابه داروی fluoxetine (Prozac) در درمان علائم افسردگی دارد.

در پژوهش دیگری تاثیر طب سوزنی بر اختلالات جنسی ناشی از مصرف داروهای ضدافسردگی مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی در هر دو گروه زنان و مردان بعد از ۱۲ هفته بهبودی قابل توجه در عملکرد جنسی مشاهد شد.

آیا طب سوزنی به تنهایی قادر به درمان افسردگی است؟

اگرچه طب سوزنی می‌تواند به عنوان تنها روش درمانی بکار گرفته شود، اما مشاهده شده است که استفاده همزمان آن با سایر داروهای ضدافسردگی یا درمان‌های کلینیکی دیگر می‌تواند موثرتر باشد. در حقیقت در بعضی بررسی‌ها پیشنهاد شده است که طب سوزنی می‌تواند به عملکرد بهتر سایر روش‌های کلینیکی کمک کند.

 

گاهی برخی از بیماری‌ها یا روش‌های درمانی منجر به شروع یا تشدید افسردگی می‌شود که می توان به سرطان و شیمی درمانی اشاره کرد جهت اطلاع از عوارض شیمی درمانی و کم کردن عوارض آن توسط طب سوزنی اینجا کلیک کنید.