درکشور ما افراد زیادی در هر سال، شرایط استرس‌زایی را تجربه می‌کنند که در اغلب موارد، این شرایط به بیماری ختم می‌شود. علاوه بر آن عوامل دیگری مانند مصرف الکل، سیگار، امتحان دادن، بارداری، طلاق، مرگ اقوام خانواده، سبک زندگی، اعتیاد، سوء تغذیه و بیکاری نیز بر میزان استرس افراد تاثیر گذار است.

نشانه‌های استرس در افراد مختلف متفاوت است. استرس ممکن است در بعضی نمود فیزیکی داشته باشد مانند بیماری، خستگی یا بی حالی یا به صورت عوارضی مانند گرفتگی عضلات، تغییر در ظاهر مو و پوست یا اختلال در خواب بروز کند. استرس‌های روحی می‌تواند به صورت افسردگی، نوسانات خلقی، عصبانیت، ناامیدی، پریشانی یا حسادت بروز کند. از جمله روش‌های سنتی درمان استرس مصرف داروهای ضد افسردگی، درمان‌های رفتاری شناختی و تکنیک‌های ریکلس کردن است.

مطالعات معدودی در مورد تاثیر طب سوزنی بر استرس وجود دارد. در همین تعداد معدود نیز استفاده از طب سوزنی برای کاهش استرس مفید گزارش شده است. از جمله این تاثیرات می‌توان تاثیر طب سوزنی در کاهش استرس مزمن، کاهش استرس هنگام انجام اعمال لاپاراسکوپی، کاهش استرس فیزیکی و در نتیجه افزایش ایمنی سلولی و کاهش استرس هنگام لقاح مصنوعی یا IVF و در نتیجه افزایش شانس حاملگی را نام برد.

به طور کلی، اعتقاد بر این است که طب سوزنی سیستم عصبی را تحریک کرده و سبب آزادسازی انتقال دهنده‌ها و هورمون‌های عصبی می‌شود. این فعل و انفعال‌های بیوشیمیایی می‌تواند بر روی مکانیسم‌های هموستاتیک بدن اثر گذاشته و سلامت فیزیکی و روحی فرد را بهبود بخشد.

بر اساس تحقیقات انجام شده، طب سوزنی به طرق زیر می‌تواند بر کاهش استرس اثر بگذارد:

  • اثر گذاشتن بر ناحیه‌ای از مغز که باعث کاهش حساسیت به درد و استرس می‌شود و در نتیجه منجر به افزایش آرامش و کمتر فکر کردن می‌شود.
  • کاهش سطح کورتیکوسترون در خون.
  • تعدیل سطح انتقال دهنده‌های عصبی و هورمون‌هایی نظیر سروتونین، نورآدرنالین، دوپامین و GABA که می‌تواند بر روی عملکرد مغز اثر گذاشته و بدبینی را کاهش دهد.
  • تحریک ترشح هورمون‌های درون‌ریز که بر سیستم عصبی مرکزی اثر می‌گذارد. فعال سازی اعصاب پاراسمپاتیک که باعث آغاز فرآیندهای آسایشی می‌شود.
  • تعدیل سطح فاکتورهای التهابی در خون.

منبع

http://www.acupuncture.org.uk/a-to-z-of-conditions/a-to-z-of-conditions/stress.html