ملاسما یا لک بارداری یک مشکل پوستی رایج است. لک بارداری بصورت قهوه‌ای یا قهوه‌ایی-خاکستری و عمدتا در ناحیه صورت پیدا می‌شود. لک بارداری در اغلب افراد در ناحیه گونه‌ها، بینی، پیشانی، چانه و بالای لب بروز می‌کند.

البته لک بارداری در سایر نواحی بدن که بیشتر در معرض تابش خورشید هستند مانند گردن و ساعد نیز قابل مشاهده است. یکی از راحت‌ترین درمان برای لک بارداری پیشگیری از تابش مستقیم خورشید است. استفاده از کلاه لبه‌دار یا کرم‌های ضد آفتاب برای این مورد توصیه می‌شوند.

زنان بیشتر از مردان مستعد ابتلا به ملاسما هستند خصوصا در دوره بارداری؛ چراکه تغییرات هورمونی در ایجاد ملاسما بسیار اثرگذارند، لذا به این پدیده عمدتا لک بارداری اطلاق می‌شود.

معمولا لک بارداری از طریق معاینه پوستی توسط متخصص قابل تشخیص است و برای بررسی عمق گسترش لکه‌های ایجاد شده معمولا از ابزارهای کمکی استفاده می‌شود. همچنین در صورت مشکوک بودن به سایر بیماری‌های پوستی ممکن است متخصص پوست با جدا کردن تکه‌ایی کوچک از پوست آزمایش‌های جانبی دیگری را انجام دهد.

ملاسما معمولا بخودی خود برطرف می‌شود. خصوصا اگر علت آن بارداری یا مصرف قرص‌های ضد بارداری باشد. لذا پس از زایمان یا با توقف مصرف قرص‌های ضد بارداری لک‌های ایجاد شده نیز برطرف می‌شوند. اما در مواردی دیگر ممکن است ملاسما برای مدت طولانی باقی بماند. حتی در چنین مواردی نیز همچنان درمان‌هایی برای ملاسما وجود دارد که می‌توان به آنها رجوع کرد:

هیدروکوئینین: این ترکیب باعث سفید شدن پوست می‌شود و لذا به طور رایج برای درمان لک بارداری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تریتینواین و کورتیکوستروایدها: این ترکیبات نیز می‌توانند اثر هیدروکوئینین را تقویت کنند. لذا معمولا همزمان با هیدروکوئینین تجویز می‌شوند.

تمام این ترکیبات بصورت کرم، لوسین یا ژل در دسترس هستند. از جمله مواد دارویی دیگر که ممکن است برای درمان لک بارداری تجویز شود کوجیک اسید است که آن نیز باعث سفید شدن پوست می‌شود.

در صورتی که داروه‌های تجویز شده برای درمان ملاسما مفید نبودند همچنان می‌توان از روش‌های جایگزین دیگری مانند میکرودرمابراشین، درمابراشین، لیزر درمانی، درمان نوری و طب سوزنی استفاده کرد.

طب سوزنی به عنوان یک درمان موضعی خوب برای ملاسما شناخته می‌شود. گروهی از محققان چینی در یک مطالعه تحقیقاتی مشاهده کردند که ۲۲/۸۲ درصد افراد در گروهی که تحت تیمار با طب سوزنی قرار گرفتند درمان شدند، در حالی که ۵۰/۶۲ درصد افراد در گروهی که تحت تیمار با دارو بودند مورد درمان قرار گرفتند. در این مطالعه گروه طب سوزنی در ۲ دوره سی روزه بطور روزانه، مگر در ایام قاعدگی، تحت تیمار با طب سوزنی قرار گرفته بودند.

از جمله توصیه‌های دیگر برای درمان پیشگیری از لک بارداری استفاده از محصولات پوستی ملایم است که منجر به تحریک یا سوزش پوست نشوند. همچنین اصلاح موهای زائد بوسیله واکس نیز توصیه نمی‌شود، چراکه این عمل می‌تواند باعث التهاب پوست شود. لذا واکس موهای زائد خصوصا در محل لک بارداری توصیه نمی‌شود.

با کلیک روی “بیماری‌های قابل درمان با طب سوزنی” می‌توانید با خدمات مختلف ما آشنا شوید و در صورت تمایل برای تماس با ما و کسب اطلاعات بیش‌تر اینجا کلیک کنید.