آلرژی عکس‌العمل بیش از حد سیستم ایمنی به عوامل خارجی و عمدتا مضر است. زمانی که فرد در معرض چنین عامل خارجی قرار می‌گیرد، سیستم ایمنی به تدریج نسبت به آن حساس و حساس‌تر می‌شود. سیستم ایمنی برای به یاد آوردن این عامل خارجی نیاز به زمان دارد و پس از تشخیص آن شروع به تولید و ترشح آنتی بادی علیه آن می‌کند. این پروسه ممکن است برای چند روز یا حتی چند سال ادامه پیدا کند. در مواردی ممکن است تولید آنتی بادی بطور کامل انجام نشود لذا فرد نیز تنها نشانه‌های جزئی از آلرژی را بروز می‌دهد. علائم آلرژی مانند زکام می‌تواند به صورت فصلی، مثلا در فصل بهار بعلت فراوانی گرده‌های گیاهی در هوا، بروز کند.

رایج‌ترین عوامل خارجی که باعث آلرژی می‌شوند عبارتند از ذرات گرد و غبار، گرده‌های گیاهان و خشکبار. این عوامل می‌توانند سبب عطسه، لایه لایه شدن پوست و استفراغ شوند. برای تشخیص آلرژی، ممکن است پزشک نیاز به تهیه نمونه خون داشته باشد. علائم آلرژی می‌تواند بوسیله دارو درمان شود، اما درمان خود آلرژی نیازمند کاهش حساسیت سیستم ایمنی است. خطرناک‌ترین واکنش آلرژیک شوک‌های آنافیلاکسی هستند که نیاز به درمان فوری دارند. شوک آنافیلاکسی در حقیقت پاسخ‌های آلرژیک سریع و شدید هستند که طی ۵ الی ۳۰ دقیقه پس از قرار گرفتن در معرض عامل آلرژی با شدت افزایش پیدا می‌کنند. تزریق اپی‌نفرین می‌تواند از شدت واکنش آنافیلاکتیک کم کند.

واکنش‌های آلرژی نیز ممکن است در اندام‌های مختلف بدن مانند روده، پوست، سینوس‌ها، مجاری تنفسی و بینی و چشم‌ها بروز کند. علائم آلرژی به نوع عامل ایجاد کننده آن بستگی دارد، که در ادامه به هر مورد اشاره می‌شود:

گرده‌های گیاهی و غبار عمدتا باعث گرفتگی بینی، سوزش چشم و بینی، تورم چشم و آب ریزش از چشم و بینی و سرفه می‌شود.

مواد غذایی عمدتا باعث استفراغ، تورم زبان، سوزش زبان، تورم لب، صورت و گلو، انقباض معده، تنگی نفس، خونریزی روده در کودکان، خارش در دهان و اسهال می‌شوند.

نیش حشرات عمدتا باعث خس خس، تورم در محل نیش، افتادگی ناگهانی در فشار خون، خارش پوست، تنگی نفس، گسترش کهیر و جوش‌های قرمز و خارشی در سراسر بدن، سرگیجه، سرفه، تنگی قفسه سینه، اضطراب، شوک آنافیلاکسی می‌شوند.

داروها نیز عمدتا باعث خس خس، تورم لب، زبان و صورت، جوش و خارش پوستی و شوک آنافیلاکسی می‌شوند.

علائم شوک‌های آنافیلاکسی نیز عبارتند از کهیر، سوزش و خارش در سراسر بدن، تورم بافت‌ها، احساس سوختگی در بدن، تورم زبان و گلو، تغییر رنگ پوست به آبی بعلت کمبود اکسیژن، آب ریزش بینی، تنگی نفس و خس‌خس، خشونت، درد همراه تورم، سرفه، افتادگی شدید فشار خون و تغییرات ضربان، گرفتگی شکم، اسهال و استفراغ، بی‌اختیاری ادرار، درد لگن، گرفتگی عروق کرنر، سرگیجه و غش.

بنظر می‌رسد عوامل زیر در بروز آلرژی در یک فرد نسبت به دیگر افراد دخیل‌اند:

  • سابقه خانوادگی در ابتلا به آسم و آلرژی
  • قرار گرفتن در معرض عوامل آلرژی در کودکی
  • ابتلا به آسم
  • کم قرار گرفتن در معرض تابش خورشید
  • تولد از طریق سزارین

بهترین درمان علیه آلرژی قرار نگرفتن در معرض عوامل آلرژی‌زا است اما از آنجایی که رعایت این مساله همواره ممکن نیست، از درمان‌های جایگزین می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مصرف داروهایی مانند آنتی‌هیستامین، که عمدتا بر روی عوارض آلرژی اثر می‌گذارند.
  • ایمونوتراپی به منظور کاهش حساسیت سیستم ایمنی نسبت به عوامل آلرژی که فقط برای انواع شدید آلرژی بکار برده می‌شود.
  • استفاده از طب سوزنی، نیز بعلت تحریک گردش خون، لنف و سیستم عصبی و اثری که بر روی عملکرد سلول‌ها، اندام‌ها و دفع مواد زائد از بدن دارد بنطر می‌رسد می‌تواند پاسخ سیستم ایمنی را تعدیل کرده و اثرات ضد التهابی برجای بگذارد.

با کلیک روی “بیماری‌های قابل درمان با طب سوزنی” می‌توانید با خدمات مختلف ما آشنا شوید و در صورت تمایل برای تماس با ما و کسب اطلاعات بیش‌تر اینجا کلیک کنید.