روش‌های مفید برای درمان گرفتگی عضلات ورزشکاران

گرفتگی عضلات در اکثر مواقع انقباض‌های ناخودآگاه بوده که می‌تواند بسیار دردناک باشد. در موارد حاد که رفع گرفتگی عضلات ورزشکاران به طور خود به خودی ممکن نیست، برای برطرف شدن گرفتگی نیاز به انجام حرکات کششی و نرمشی است تا به ریلکس شدن و رها شدن عضله کمک شود. اگرچه این گرفتگی‌ها در تمام عضلات اسکلتی می‌تواند ایجاد شوند اما معمولا در عضلات پا و عضلاتی که مجاور مفاصل هستند مانند ساق پا بیشتر رخ می‌دهند. علاوه بر آن، عضلات پشت و جلوی ران، شکم، بازو و دست نیز معمولا در معرض گرفتگی قرار دارند. گرفتگی عضلات در ورزشکاران می‌تواند بخشی از یک عضله یا تمام آن را در بر گیرد. این گرفتگی ممکن است از چند ثانیه تا چندین دقیقه تداوم داشته باشد. از جمله دلایل اصلی گرفتگی عضلات عبارتند از: تغییر عصبی کنترل عضلات، کم آبی، تخلیه الکترولیت، شرایط فیزیکی بد، خستگی عضله، انجام حرکات جدید و همچنین انجام فعالیت ورزشی در هوای بسیار گرم. گرفتگی عضلات ورزشکاران در هوای گرم به علت تعریق زیاد و در نتیجه کم آبی و از دست دادن املاح (الکترولیت) بدن است.

درمان گرفتگی عضلات در ورزشکاران معمولا بطور خودبخودی است. با این حال رعایت نکاتی می‌تواند به پیشگیری در گرفتگی عضلات کمک کند:

  • از ادامه فعالیتی که منجر به گرفتگی عضله شده است، خودداری شود.
  • خیلی آرام عضله‌ای که گرفته شده را کشیده و ماساژ داده شود.
  • مفاصل را در حالتی که گرفتگی ایجاد شده ثابت نگه داشته تا گرفتگی رفع گردد.
  • تقویت عضلات و عدم خسته کردن آن‌ها
  • حرکات کششی و نرمشی ملایم پس از فعالیت ورزشی
  • گرم کردن پیش از ورزش (گرم کردن باید شامل کشیدن عضلات ساق، همسترینگ و چهار سر ران باشد)

همچنین می‌توان برای رفع گرفتگی عضلات ورزشکاران از سرد کردن پوست (در هوای گرم) و نوشیدن مایعات کمک گرفت. در صورتی که پس از انجام نکات فوق همچنان گرفتگی برطرف نشد، لازم است به پزشک مراجعه شود تا با آزمایش خون سطح املاح مانند پتاسیم و سایر الکترولیت‌ها بررسی شود. در چنین مواردی، مصرف داروهایی مانند منیزیم تجویز می‌شود که البته در ورزشکاران چندان اثرگذار نیست.

همچنین به نظر می‌رسد که رعایت دستورالعمل‌های طب سنتی نیز می‌تواند به درمان گرفتگی عضلات ورزشکاران کمک کند که از جمله آن‌ها، استفاده از طب سوزنی است. گرفتگی عضلات ورزشکاران می‌تواند نشانه انسداد عروق خونی و مسیرهای انرژی حوالی ناحیه آسیب دیده باشد. لذا این اتفاق می‌تواند سبب تضعیف عضله و عدم کارایی آن در انجام حرکات ورزشی و در نتیجه افزایش ریسک خستگی، آسیب پذیری و درد آن شود. در طب سنتی چینی مسیرهای انرژی مربوط به کبد و کیسه صفرا مسئول تغذیه تاندون و لیگامنت‌های بدن هستند. لذا اگر اختلالی در عملکرد این اندام‌ها ایجاد شود، گرفتگی عضلات یکی از پیامدهای آن خواهد بود. به همین دلیل در طب سوزنی تلاش می‌شود با برگرداندن انرژی کبد، پیامدهای ناشی از آن را برطرف کرد. همچنین طب سوزنی با افزایش گردش خون و اکسیژن رسانی به عضلات، به رفع گرفتگی آن‌ها و ریلکس شدن بدن نیز کمک می‌کند.

با کلیک روی “بیماری‌های قابل درمان با طب سوزنی” می‌توانید با خدمات مختلف ما آشنا شوید و در صورت تمایل برای تماس با ما و کسب اطلاعات بیش‌تر اینجا کلیک کنید.