حقایق زیادی در پشت عبارت پرخوری عصبی وجود دارد. استرس، هورمونی که در ایجاد آن نقش دارد و غذاهای به اصطلاح راحت -شیرین و پر چرب- افراد را به سمت پرخوری سوق می‌دهند. محققان همواره پرخوری را با استرس در ارتباط می‌دانند. به عبارت دیگر پرخوری عصبی تلاشی برای کاهش و کنترل اضطراب است.

در کوتاه مدت، اسرس می‌‌تواند اشتها را سرکوب کند. سیستم عصبی با ارسال پیام به غدد فوق کلیوی آن را تحریک به ترشح هورمون اپی‌نفرین (آدرنالین) می‌کنند. اپی‌نفرین بدن را برای نشان دادن عکس‌العمل فوری نسبت به محرک آماده می‌کند و یک وضعیت فیزیولوژیک تحریک شده‌ایی ایجاد کرده که بطور موقت میل به غذا خوردن را سرکوب می‌کند. اما اگر استرس بطور دائم باقی بماند، ماجرا متفاوت می‌شود. در صورت تداوم استرس، غدد فوق کلیوی هورمون دیگری بنام کورتیزول ترشح می‌کنند. این هورمون سبب افزایش اشتها شده به طور کلی می‌تواند میل و رغبت در افراد را افزایش دهد، از جمله تمایل به غذا. زمانی که عوامل استرس‌زا برطرف شوند، ترشح کورتیزول نیز باید کاهش یابد، اما درصورتی که استرس از بین نرود غلظت کورتیزول همواره بالا باقی می‌ماند.

نتایج تحقیقات نشان می‌دهد استرس می‌تواند در نوع غذایی که توسط فرد خورده می‌شود نیز اثر بگذارد. مطالعات متعددی –عمدتا بر روی حیوانات- وجود دارد که نشان می‌دهد پریشانی‌های عاطفی و فیزیکی سبب میل غذاهای با چربی بالاتر، شیرین‌تر یا هردو می‌شود. سطح بالای کورتیزول، همزمان با سطح بالای انسولین، می‌تواند علت این پدیده باشد.

خوردن، ناحیه‌ایی از مغز را که با اعصاب پاراسمپاتیک در ارتباط هستند فعال کرده که به دنبال آن پاسخ‌های آرامش بخش ایجاد می‌شود. به محض اینکه فرد شروع به خوردن می‌کند، از نظر فیزیولوژیک وارد سطوحی از آرامش می‌شود. لذا پرخوری عصبی معمولا تلاشی غیر ارادی برای کاهش سطح استرس است.

خوشبختانه عادت پرخوری عصبی قابل تغییر است. بر حسب میزان استرس افراد و اینکه چقدر دچار پرخوری عصبی هستند می‌توانند از درمان‌ها و متخصصان مختلف بهره ببرند. مشاوره سلامت روان می‌تواند در چنین شرایطی مفید باشد. از جمله راههایی که می‌تواند در کنترل پرخوری عصبی مفید باشند عبارتند از:

  • استفاده از جکوزی
  • ماساژ
  • گوش کردن به موزیک آرامش بخش
  • استفاده از شمع اسطوخودوس یا سایر روغن‌های گیاهی
  • مدیتیشن
  • تماشای امواج دریا
  • پیاده روی یا دراز کشیدن در آفتاب
  • بغل کردن حیوانات خانگی

از بین این راه‌ها می‌توان به طب سوزنی نیز اشاره کرد. طب سوزنی بطور رایج برای کاهش وزن و کنترل چاقی بکار گرفته می‌شود. طب سوزنی در حقیقت از طریق تغییر و تقویت عملکرد فیزیولوژیک بر بدن اثر می‌گذارد. به این معنی که با تنظیم و تعدیل عملکرد سیستم عصبی و در عین حال کنترل اشتها می‌تواند به کنترل پرخوری عصبی و در نتیجه تنظیم وزن کمک کند. لذا طب سوزنی به عنوان یک روش بیخطر و جایگزین برای روش‌های سخت دارویی است.

با کلیک روی “بیماری‌های قابل درمان با طب سوزنی” می‌توانید با خدمات مختلف ما آشنا شوید و در صورت تمایل برای تماس با ما و کسب اطلاعات بیش‌تر در رابطه با طب سوزنی روی لینک آن کلیک کنید.