ترک شکم چیست؟

ترک شکم پدیده رایجی بین مادران پس از زایمان است. این ترک‌ها بصورت خطوطی در نواحی تجمع بافت‌های چربی مانند سینه، باسن، بازوها، شکم و ران قابل مشاهده هستند. این خطوط ممکن است در اثر تغییرات هورمونی یا کاهش ناگهانی چربی موضعی در این نواحی ایجاد شوند. در حین بارداری به علت افزایش سرعت رشد بدن در مقایسه با سرعت تکثیر پوست، فیبرهای الاستیک و کلاژن در ناحیه زیرین پوست ترک برداشته و می‌شکنند که باعث ایجاد ترک شکم می‌شود. این خطوط هنگام بروز به رنگ قرمز یا صورتی بوده اما پس از زایمان به سفید یا خاکستری متمایل می‌شود.

عوارض ترک شکم چیست و چگونه می‌توان آنها را کاهش داد؟

اکثر زنان در ماه‌های ششم یا هفتم بارداری دچار ترک شکم می‌شوند، با این حال به نظر می‌رسد مساله ژنتیک در بروز این عارضه دخیل باشد. اگرچه برای ترک شکم هیچ روش پیشگیری وجود ندارد، اما مرطوب نگه داشتن پوست با آب، کرم یا مرطوب کننده می‌تواند به کاهش عوارض آن مانند خارش یا سوزش کمک کند. مرطوب کردن ناحیه، پوست را نرم‌تر و منعطف‌تر می‌کند. با این حال خلاصی از ترک شکم به راحتی ممکن نیست و نیازمند گذشت زمان است.

چه روش‌هایی برای کاهش اثرات ترک شکم وجود دارد؟

برای کمتر کردن اثرات ترک شکم روش‌های مختلفی وجود دارد:

  • ماساژ با روغن: ماساژ نواحی از شکم که در آن ترک ایجاد شده با روغن باعث نرم شدن پوست می‌شود. این روش به افزایش گردش خون در نواحی ترک کمک کرده و به برطرف شدن ترک شکم کمک می‌کند.
  • ورزش: تقویت عضلات ناحیه شکم بوسیله ورزش باعث انعطاف بیشتر در پوست شده و بازسازی و ترمیم بافت در نواحی ترک شکم را تحریک می‌کند.
  • شنا کردن و دوش گرفتن: شنا کردن و دوش گرفتن نیز با افزایش گردش خون در بافت‌ها و افزایش الاستیسیته پوست به بهبود ترک‌های شکم کمک می‌کند.
  • قرص‌های شیمیایی: این قرص‌ها معمولاً شامل ترکیباتی نظیر تری‌کلرواستیک، گلیکول، لاکتیک و سالیسیلیک اسید بوده که در محل ترک ایجاد تاول می‌کنند. این تاول‌ها پس از خشک شدن امکان رویش و جایگزین شدن پوست جدید را فراهم می‌کنند. این قرص‌ها ممکن است عوارض جانبی مانند تغییر رنگ پوست را سبب شوند.
  • لیزر درمانی: از جمله روش‌های رایج برای حذف ترک‌های شکم لیزر درمانی است. این روش با حذف بافت‌های آسیب دیده امکان تجدید بافت‌های جدید را مهیا می‌کند.
  • کرم ترتینوئین یا رتین A: بر اساس تحقیقات کرم محتوی ۰.۱% ترتینوئین می‌تواند به بهبود ترک‌های شکم کمک کند.
  • جراحی: اگرچه جراحی به علت ایجاد زخم معمولاً برای حذف ترک‌های شکم توصیه نمی‌شود، در این روش با برداشت لایه‌ای از پوست امکان ایجاد بافت جدید فراهم می‌شود.
  • طب سوزنی: طب سوزنی با تحریک ترشح فاکتورهای رشد و سلول‌های فیبروبلاست پوست، تولید کلاژن و الاستین در لایه‌های زیرین پوست را سبب شده و به ترمیم نواحی آسیب دیده کمک می‌کند. به علاوه این روش سبب افزایش گردش خون در محل ترک شده و به درمان آن کمک می‌کند. میزان اثرگذاری این روش به شدت ترک شکم و سن فرد بستگی دارد. با این روش ترک‌های قرمز راحت‌تر درمان شده اما ترک‌های سفید که قدیمی‌تر هستند کمتر اثر می‌پذیرند.

برای آشنایی با خدمات متنوع موسسه جامع طب سوزنی ایران برای درمان بیماری‌های مختلف می‌توانید روی خدمات کلیک کنید.
در صورت تمایل برای دریافت اطلاعات تماس و تعیین وقت قبلی روی تماس با ما کلیک کنید.