طب سوزنی با جریان برق به چه صورت است ؟

طب سوزنی با جریان برق (الکترواکیوپانکچر) از کشور چین منشاء گرفته و قدمتی حدود ۲۵۰۰ سال دارد. در طی زمان این روش درمانی به تدریج به سایر کشورها دنیا مثل کره، ژاپن، ویتنام و حتی اروپا و آمریکا گسترش یافت و در حال حاضر در سراسر دنیا شناخته شده است.

همزمان با ورود طب سوزنی به نقاط مختلف دنیا، بر اساس برداشت پزشکان از تئوری و تکنیک اجرا، اقتباس‌های مختلفی از طب سوزنی در هر کشور وفق داده شد. امروزه صرفه‌نظر از تکنیک یا استایل اجرا، مزایای طب سوزنی به عنوان یک روش درمانی در طب مکمل یا جایگزین شناخته شده است.

 

طب سوزنی با جریان برق
طب سوزنی با جریان برق


برای خواندن مطالب درمورد افسردگی و طب سوزنی:

طب سوزنی سنتی:

تاکنون رایجترین تکنیک مورد استفاده در درمان بوسیله طب سوزنی همان روش سنتی بوده است. در این روش از سوزن‌های باریک فلزی برای کاشت در سطح پوست و تحریک جریان انرژی استفاده می‌شود. در این روش تلاش می‌شود تا از طریق تقویت جریان انرژی در چاکراه‌ها، تعادل در بدن برقرار شود.

در روش سنتی هر سوزن پس از کاشت حدود ۱۰ الی ۳۰ دقیقه در محل باقی می‌ماند. در حین کاشت سوزن ممکن است نقاط طب سوزنی با تکنیک‌های مختلف بطور دستی تحریک شوند.

یعنی ممکن است سوزن‌ها پس از کاشته شدن و یا در حین کاشته شدن به آرامی چرخانده شوند یا حرکت به سمت بالا و پایین اعمال شود و عمق کاشت سوزن بطور دستی توسط متخصص تغییر داده شود. در طی این پروسه افراد ممکن است احساس فشار، گرما یا مور مور شدن در سطح پوست داشته باشند.

طب سوزنی لیزری:

در این روش که یک روش نوین محسوب می‌شود بجای سوزن، از باریکه‌های کم انرژی لیزر برای تحریک نقاط طب سوزنی استفاده می‌شود. این روش نگرانی یا ترس استفاده از سوزن در بعضی بیماران را برطرف می‌کند.

لذا می‌تواند روش مناسبی برای کودکان یا سالمندان باشد. علاوه بر این از آنجا که سوزنی در بدن کاشته نمی‌شود این روش فاقد هر گونه درد، ورم یا هر عارضه ناخواسته دیگری مانند عفونت، کبودی و خونریزی است.

طول درمان در روش طب سوزنی لیزری بسیار کمتر از روش سنتی است. در طب سوزنی لیزری هر نقطه تنها به مدت ۱۰ الی ۶۰ ثانیه بوسیله لیزر تحریک می‌شود.

با اینحال بکارگیری این روش وابسته به درنظر گرفتن و تنظیم متغیرهای زیادی است. پوست دارای ساختار لایه‌ایی، ناهمگون و با جهت‌گیری‌های متفاوت است که این باعث تفاوت در خواص نوری و تاثیرپذیری نوری متفاوت در نقاط مختلف آن می‌شود.

از طرفی پدیده پراکندگی و جذب نور می‌تواند از شدت اثر آن در یک نقطه بکاهد. این در حالی است که افراد مختلف از نظر خصوصیات پوستی، ضخامت و رنگدانه‌های پوست با یکدیگر متفاوت‌اند که همه این شرایط دستیابی به یک دستورالعمل استاندارد قابل استفاده در طب سوزنی لیزری را مشکل می‌کند.

طب سوزنی الکتریکی:

این روش شباهت زیادی با روش سنتی طب سوزنی دارد با این تفاوت که همزمان با کاشت سوزن در سطح پوست، یک جریان الکتریکی ملایمی از طریق سوزن‌ها به بدن اعمال می‌شود. در این حالت بیماران ممکن است اندکی احساس مور مور شدن داشته باشد.

در روش طب سوزنی سنتی در هر نقطه تنها یک سوزن کاشته می‌شود اما در تکنیک طب سوزنی الکتریکی در هر نقطه دو سوزن به فاصله نزدیک کاشته می‌شوند.

سپس یک جریان الکتریکی ملایم بین این دو سوزن برقرار می‌شود. اعتقاد بر این است که با این روش تحریک بیشتری نسبت به تکنیک‌های طب سوزنی سنتی مانند چرخش دستی سوزن، ایجاد خواهد شد. در طب سوزنی الکتریکی نیز همچنان می‌توان شدت تحریک را با تغییر میزان و فرکانس ولتاژ ورودی تنظیم کرد.

مدت زمان کاشت سوزن در طب سوزنی الکتریکی نیز در حدود ۱۰ الی ۲۰ دقیقه است که نسبت به روش سنتی کوتاه‌‌تر می‌باشد. از طرف دیگر بر اساس مقایسه الگوهای مختلف تحریک مشخص شده است که تکنیک طب سوزنی الکتریکی از تکرارپذیری بیشتری برخوردار است و قابلیت تنظیم راحت‌تری دارد در حالی که در روش سنتی به علت اعمال تکنیک‌های دستی برای تحریک بیشتر پس از کاشت سوزن‌ها، تکرار پذیری روش کمتر است.

 

طب سوزنی با جریان برق
طب سوزنی با جریان برق


برای خواندن مطالب درمورد طب سوزنی با بیورزونانس:

 

این روش نیز عوارض احتمالی مشابهی با طب سوزنی سنتی دارد که از این جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حالت تهوع
  • سرگیجه، احساس ضعف یا غش
  • درد یا خونریزی اندک حین کاشت سوزن
  • قرمزی و خارش در محل کاشت سوزن
  • عفونت

با اینحال استفاده از این روش در موارد خاص توصیه نمی‌شود، از جمله در زمان بارداری، سابقه بیماری‌های قلبی، سابقه سکته مغزی، استفاده از قلب مصنوعی یا باتری، سابقه صرع و تشنج. این درحالی است که روش طب سوزنی سنتی معمولا در بیماری‌های مختلف بیشتر و حتی شرایط خاص‌تر نیز قابل استفاده می‌باشد.

طب سوزنی با جریان برق (الکترواکیوپانکچر) چگونه انجام می شود ؟

ازآنجایی که در طب سوزنی، برانگیختن گیرنده‌های آ- دلتا فایبر، پایه درمان است، این برانگیختگی نقاط با به کارگیری جریان برق نیز می‌تواند، مایه ترازمندی آرمانی این دانش شود.

در این ۵۰ د سال کنونی، طب سوزنی با راه یافتن به درمان‌های پزشکی کنونی توانست فناوری‌های جهان امروز را نیز با خود همراه کند. یکی از این افزونهدها، جریان برق است. از جریان برق می‌توان یکدراست در نقطه طب سوزنی بهره گرفت یا آن را به سوزن‌ها پیوند داد.

جریان برق، می‌تواند نرخ برانگیختگی را در نقطه طب سوزنی افزایش دهد و به ویژه برخی میانجی‌های حیاتی به نام «اندورفین‌ها» را بسیار خوب برمی‌انگیزاند.

البته گاهی، این روش، بازگشت بیماری پس از درمان را بالا می‌برد و از همین رو، بهتر است تصمیم‌گیری برای به کارگیری جریان برق، به دست پزشک آشنا با طب سوزنی باشد.

این روش با دستگاه ویژه طب سوزنی انجام می‌شود و گونه موج آن با برقی که در فیزیوتراپی یا رشته‌های دیگر پزشکی بهره گیری می‌شود، اندکی ناهمسان است.