جوش صورت:

آکنه یا جوش صورت نوعی بیماری مزمن است که اغلب در دوره جوانی شروع شده و می‌تواند بیش از ۱۰ سال ادامه یابد. مشخصات جوش صورت معمولا کومدون‌های (برآمدگی همراه با تغییر رنگ پوست) ملتهب یا غیرالتهابی، پوست روغنی و کیست است. علل اولیه تشکیل کومدون‌ها بطور کامل شناخته نشده است. چهار فاکتور شناسایی شده در تشکیل آکنه که طی پروسه درمان نیز به عنوان اهداف اصلی در نظر گرفته میشوند عبارتند از: کراتینه شدن فولیکول، تولید بیش از حد سبیوم، آکنه ناشی از پروپیون ‌باکتریوم و ترشح واسط‌های التهابی. جوش صورت ممکن است همراه با التهابات سلولی باشد بطوری که منجر به کراتینه شدن بیش از حد مجاری فولوکول شوند. عفونت پروپیون باکتریوم می‌تواند سبب تحریک سلول‌های کراتینوسیت و در نتیجه ترشح فاکتورهای سیتوکین شوند. این سیتوکین‌ها می‌توانند باعث پارگی مجاری و ایجاد کومدون‌ها شوند. عوامل ژنتیکی و عدم تعادل هورمون‌ها نیز می‌تواند بر عملکرد غدد ترشح کننده سبیوم اثر بگذارند. تولید بیش از حد سبیوم می‌تواند ناشی از فاکتورهای متعددی باشد مانند عفونت پروپیون باکتری، گرفتگی مجاری، تعرق زیاد فرد، رژیم غذایی و استرس.

درمان‌های رایج جوش صورت:

درمان رایج جوش صورت شامل پمادهای موضعی حاوی بنزوئیل پراکسید، رتینوئیدها یا آنتی‌بیوتیک‌هاست. در شرایط حاد ممکن است علاوه بر موارد بالا برای فرد آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی نیز تجویز شود.

درمان جوش صورت با طب سوزنی:

طب سوزنی نوعی روش درمانی در طب سنتی چینی است که بر پایه تحریک نقاط خاص در بدن استوار است. این روش درمانی شامل طب سوزنی بدن، طب سوزنی گوش، فشاردرمانی در ناحیه گوش، طب سوزنی الکتریکی و موکسوبوسشن است. مطالعات متعددی در مورد اثرات مفید طب سوزنی در درمان جوش گزارش شده‌اند. مشخص شده است که استفاده از طب فشاری در ناحیه گوش و کاشت سوزن در اطراف ناحیه جوش می‌تواند نرخ دفع سرم را کاهش دهد. کم شدن نرخ دفع سرم در زنان طی استفاده همزمان طب سوزنی و بنزوئیل پراکسید در مقایسه با صرفا بنزوئیل پراکسید چشمگیر گزارش شده است. در مطالعات بر روی حیوانات، طب سوزنی در ناحیه گوش، طب سوزنی الکتریکی در ناحیه گوش، طب سوزنی بدن و طب سوزنی الکتریکی در کاهش التهابات ناشی از جوش موثر گزارش شده‌اند.

بنظر می‌رسد طب سوزنی در ناحیه گوش احتمالا از طریق تاثیر بر روی سیستم ایمنی می‌تواند اثرات التهابی جوش صورت را درمان کند. وقتی سوزن در ناحیه صورت کاشته می‌شود، زخم‌های بسیاری ریزی در محل ایجاد می‌کند. در نتیجه این زخم، خونرسانی به ناحیه با هدف ترمیم زخم تحریک شده که متعاقب آن اکسیژن‌رسانی و غذارسانی به سلول‌ها نیز تشدید می‌شود. این امر نهایتا به تولید و ترشح بیشتر کلاژن توسط سلول‌های پوستی کمک می‌کند.  علاوه بر این طب سوزنی با تاثیر بر سیستم عصبی ضمن برقراری تعادل هورمونی در بدن به کاهش استرس نیز کمک می‌کند. تمام این فاکتورها در کنار هم می‌توانند ضمن سلامت پوست به رفع قرمزی، خشکی و کاهش التهاب ناشی از جوش صورت کمک کند.

طب سوزنی در ناحیه صورت:

طب سوزنی آرایشی یا طب سوزنی در ناحیه صورت یکی از روش‌های بی‌خطر و مفید برای حفظ و ارتقاء سلامت پوست است. این روش می‌تواند برای درمان مشکلات پوستی مختلف مانند جوش صورت، اگزما، رفع چین و چروک و جوانسازی صورت مفید باشد. این روش می‌تواند به درمان انواع جوش‌های صورت اعم از جوش سرسفید، جوش سرسیاه، کورک (جوش نوک تیز قرمز یا صورتی)، جوش چرکی، نوجول و کیست‌ها کمک کند.

از آنجایی که جوش صورت علاوه بر سطح پوست لایه‌های زیرین بافت پوست را نیز درگیر می‌کند، لذا یک درمان ایده‌آل برای جوش باید در هر دو ناحیه تاثیر بگذارد. در طب سوزنی تقریبا تمام لایه‌های پوست تحت تاثیر قرار گرفته که درمان عمقی جوش را ممکن می‌کند. ازینرو حتی جوش‌های فعال نیز به سرعت با طب سوزنی قابل کنترل خواهند بود. در اکثر موارد درمان مناسب طی ۴ الی ۸ جلسه طب سوزنی حاصل خواهد شد. طی جلسات مکرر به علت درگیر شدن لایه‌های زیرین پوست، آثار زخم ناشی از جوش نیز برطرف خواهد شد. لذا طب سوزنی علاوه بر جای جوش صورت می‌تواند در رفع آثار زخم ناشی از آبله مرغان و جراحی‌های قدیمی نیز مفید باشد.

 

بطور خلاصه طب سوزنی می‌تواند در درمان جوش صورت خصوصا برای افرادی که حساسیت دارویی داشته یا از عوارض جانبی داروهایی مثل آنتی‌بیوتیک هراس دارند بکار گرفته شود. اکثر اوقات درمان جوش صورت با طب سوزنی به‌تدریج و پس از چند جلسه درمانی حاصل می‌شود. که لازمه آن انجام منظم جلسات طب سوزنی و در کنار آن تغییر سبک زندگی است.