طب سوزنی گوش، عفونت گوش یک عارضه رایج خصوصا در کودکان در سنین ۴ ماهگی تا سه سالگی است. تخمین زده میشود بیش از ۱۰ میلیون کودک مبتلا به عفونت گوش سالیانه در آمریکا تحت درمان قرار میگیرند.
اگرچه در موقع وجود تهدید جانی استفاده از آنتیبیوتیک برای رفع عفونت اجتنابناپذیر است، اما در مواقعی که خطر عفونت کمتر جدی است استفاده از سایر روشها ضمن کمک به کاهش مصرف بیمورد آنتیبیوتیک از ایجاد مقاومتهای باکتریایی جلوگیری خواهد کرد.
روشهای جایگزین فراوانی برای درمان عفونت گوش در اینترنت و کتابها وجود دارد. از جمله این روشها میتوان به هومیوپاتی، قطرههای گیاهی گوش، کایروپراکتیک و غیره اشاره کرد. افراد ممکن است به علت ترس یا نگرانی بابت مصرف آنتیبیوتیک یا طی منع مصرف دارو توسط پزشک، به این روشهای درمانی جایگزین رجوع کنند.
با این همه، در اغلب موارد، استفاده از این روشهای جایگزین برای درمان عفونت گوش به طور دقیق و با روشهای علمی جدید مورد ارزیابی قرار نگرفتهاند. لذا استفاده از این روشهای درمان عفونت گوش برای کودکان چندان توصیه نمیشوند.
هومیوپاتی: یکی از روشهای قدیمی برای درمان عفونت گوش است. در این روش از مواد طبیعی (مواد گیاهی یا معدنی) بسیار رقیق برای رفع علائم بیماری استفاده میشود.
نتایج تحقیقات علمی در مورد این روش بسیار با همدیگر در تضاد بوده و نحوه اثرگذاری آن مشخص نیست. بسیاری از مواد مورد استفاده در این روش مورد مطالعه قرار نگرفتهاند لذا مشمول نظارتهای محدود توسط سازمان غذا و دارو میباشند.
درمان کایروپراکتیک: اساس این روش بر کنترل بدن و قرار دادن اسکلت در یک تراز یا فرم هماهنگ است. پیروان این روش مدعی هستند قرار گرفتن بدن در یک راستا میتواند در پیشگیری و درمان عفونت گوش مفید باشد. در این مورد هم هیچ مطالعه مستدل و محکمی مبنی بر تاثیر آن در ردمان عفونت گوش وجود ندارد.
زایلیتول: این ماده در بسیاری از میوهها وجود داشته و به عنوان شیرین کننده طبیعی به آدامس اضافه میشود. در تعداد مطالعه معدودی زایلیتوا به عنوان یک عامل صرفا پیشگیری کننده (و نه درمان کننده) عفونت گوش گزارش شده است.
زایلیتول، برای ایجاد اثر قابل ملاحظه، لازم است تا با غلظت زیاد مورد استفاده قرار گیرد. لذا ممکن است عوارضی مانند شکم درد یا تهوع به همراه داشته باشد.
پروبیوتیکها: بعضی از گونههای باکتریهای خوب، که بطور طبیعی در بدن نیز وجود دارند، ممکن است در پیشگیری عفونت گوش در نوزادان و کودکان مفید باشند. پروبیوتیکها باکتریهای خوبی و ایمنی هستند که مصرف آنها هیچ عارصه جانبی به همراه ندارد.
از جمله روشهای جایگزین دیگر استفاده از تکنیکهای طب سنتی چینی مانند گیاهان دارویی و طب سوزنی هستند.
گیاهان دارویی: استفاده از گیاهان دارویی یا روغنهای گیاهی مانند چکاندن مخلوطی از روغن زیتون و سیر در گوش، میتواند در تسکین درد گوش مفید باشد. سوزاندن گیاهان خاص در مجاورت گوش هم میتواند ضمن تحریک گردش خون به تخلیه عفونت و کاهش درد کمک کند.
طب سوزنی: طب سوزنی ضمن کاهش التهاب و موکوز ، سبب تسکین درد شده، گردش خون و لنف را تحریک کرده، و با تقویت سیستم ایمنی انتظار میرود در درمان عفونت گوش موثر باشد.
بر اساس طب سنتی چینی، طب سوزنی جریان انرژی حیاتی بدن، “چی”، را تقویت کرده و بدن را به سمت سلامتی هدایت میکند. در حال حاضر مطالعات بسیار کمی در مورد تاثیر طب سوزنی در درمان عفونت گوش وجود دارد.
این مطالعات نیز عمدتا در مورد بکارگیری این روش در درمان عفونت گوش میانی در سگ انجام شده است. لذا به علت محدودیت مطالعات موجود نحوه اثر طب سوزنی در درمان عفونت گوش انسان چندان مشخص نیست.
پژوهشی که توسط گروهی از محققان کرهای در سال ۲۰۰۱ در مجله Journal of Acupuncture Research چاپ شده است از جمله معدود مطالعاتی است که در مورد تاثیر طب سوزنی در درمان عفونت گوش میانی انسان در اختیار میباشد.
این مطالعه بر روی ۱۸ فرد مبتلا به عفونت گوش میانی از نوع افیوژن و در نقاط TE5، G۴۱، TE۶، SI%، G۳۸ و k۲ انجام شد. در این مطالعه ۴ نفر از ۱۸ نفر پس از اتمام دوره به طور کامل درمان شدند و ۱۲ نفر نیز نتایج قابل قبولی از خود نشان دادند.
تنها در ۲ نفر نتایج مطلوبی پس از تیمار با طب سوزنی حاصل نشد. نتایج این گزارش نشاندهنده تاثیر مثبت طب سوزنی در درمان عفونت گوش میانی بوده است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت معاینه اینجا کلیک فرمایید.

برای خواندن مطالب درمورد میگرن و طب سوزنی:
درباره طب سوزنی گوش
… پس از هر انقلاب علمی پزشکی، نوع نگرش ما در تشخیص و درمان تغییر میکند. کشف طب سوزنی گوش، بهوسیله «دکتر پاول نوِژیه»، انقلابی علمی بود که در فرانسه اتفاق افتاد و به کشورهای دور و نزدیک گسترش پیدا کرد.
این دانش، بیشتر از نیم قرن، عمر سپری کرده است، اما هنوز برای بسیاری از پزشکان ناشناخته و تازه است. و از سویی، پیشرفتهای این طب، مانند نهالی که هر روز بزرگتر و استوارتر میشود، نگاه بسیاری از اندیشمندان را به خود جلب میکند.
و هرچند کمبود امکانات پژوهشی، از پیشرفت سریعتر آن جلوگیری میکند، ولی با این حال، طب سوزنی گوش با گذشت زمان، جای خود را در طب عملیاتی نشان میدهد، همانگونه که در بیشتر گلوگاه های سخت پزشکی، در عمل از تئوری سبقت گرفته است…
بخشی از مقدمه جناب استاد اقای دکتر فدایی، پدر طب سوزنی گوش ایران بر کتاب طب سوزنی دکتر قاسمی