سکته مغزی در هر فردی ممکن است رخ دهد. دو نوع مختلف سکته مغزی وجود دارد. سکته مغزی ایسکمیک که ناشی از عدم خونرسانی مناسب به مغز است و سکته مغزی هموراژیک که ناشی از پارگی رگ‌های خونی و نشت خون به بافت‌های مغزی است. عوارض هر دو نوع سکته مغزی بسیار جدی بوده و بر حسب شدت می‌توانند مشکلات دائمی ایجاد کنند.

بازتوانی یکی از مراحل اصلی در طی دوره ریکاوری و درمان عوراض سکته مغزی است. این مرحله می‌تواند بسیار متنوع بوده و شامل بازتوانی فیزیکی، شناختی و عاطفی یا احساسی باشد.

طب سوزنی به عنوان یک روش درمانی مکمل در کنار روش‌های رایج بازتوانی طی درمان عوارض سکته مغزی شناخته می‌شود.

مزایای سلامتی طب سوزنی چیست؟

 

  • طب سوزنی به عنوان یکی از فراگیرترین روش‌های طب جایگزین است که در درمان درد مورد پذیرش قرار گرفته و استفاده می‌شود.
  • همچنین طب سوزنی به عنوان یک روش کاملا موثر در برقراری آرامش جسم و روح (رفع استرس) شناخته شده است.

طب سوزنی که روش درمانی طب سنتی چینی است قدمتی با بیش از چند قرن دارد. در این روش سوزن‌های بسیار باریک و استریل در سطح پوست و در نواحی خاصی کاشته شده تا گردش انرژی در بدن و جریان خون را تقویت کند.

اگرچه طب سوزنی عمدتا به عنوان یک روش درمان برای دردهای مزمن شناخته می‌شود اما فواید آن بسیار فراتر است. این روش می‌تواند به بهبود کیفیت خواب و هضم غذا نیز کمک کند.

درمان عوارض سکته مغزی بوسیله طب سوزنی در مطالعات جدید:

در مطالعه‌ایی در سال ۲۰۰۵ تعدادی از افراد مبتلا به سکته مغزی هدف کاهش درد و ناتوانی ناشی از سکته بوسیله طب سوزنی تیمار شدند. در این بررسی مشاهده شد که پس از دریافت طب سوزنی بهبودی قاب توجه‌ایی در اسپاسم‌های ناحیه مچ دست و دامنه حرکتی مچ و شانه در این افراد حاصل شد.

در مطالعات بعدی نیز تاثیر همزمان طب سوزنی و ورزش در بهبود هرچه بهتر دردهای کتف ناشی از سکته مغزی گزارش شد.

در سال ۲۰۱۶ یک مطالعه مروری سیستماتیک در مورد تاثیر طب سوزنی در بازتوانی عوارض سکته مغزی توسط گروهی از پژوهشگران چینی انجام شد. در این مطالعه ۳۱ کارآزمایی بالینی با جامعه آماری شامل ۲۲۵۷ شرکت کننده مورد بررسی قرار گرفتند. این بررسی نشان داد که طب سوزنی می‌تواند تاثیرات مفیدی در بهبود نقص عصبی عمومی و برخی از اختلالات عصبی خاص در افراد مبتلا به سکته مغزی و کاهش وابستگی آنها داشته باشد.

مکانیسم طب سوزنی در درمان عوارض سکته مغزی ایسکمیک:

در سال ۲۰۱۷ یک مطالعه مروری توسط پژوهشگران تایوانی در مورد مکانیسم اثر طب سوزنی در درمان عوارض سکته مغزی ایسکمیک منتشر شده است. در این بررسی مروری گزارش شده است که طب سوزنی احتمالا به پنج روش در کاهش عوارض سکته مغزی در حیوانات آزمایشگاهی نقش دارد:

  • کمک به تقویت رشد سلول در سیستم عصبی مرکزی
  • تنظیم جریان خون در ناحیه مغز از طریق تقویت رگ‌زایی و تعدیل فاکتورهای تاثیر گذار بر رگ‌ها
  • آثار ضد آپاپتوز، از طریق مداخله در مسیرهای مرتبط با آپاپتوز
  • تنظیم انتقال‌دهنده‌های عصبی، آنتی‌اکسیدانت‌ها، مواد دخیل در التهاب، فاکتورهای عصبی، متابولیت‌ها
  • تقویت و بازیابی حافظه هیپوکامپ و فرایندهای یادگیری

فاکتورهای دخیل در طب سوزنی در درمان عوارض سکته مغزی:

 

  • زمان: اگرچه سابقا عقیده بر این بود که استفاده از طب سوزنی در مراحل اولیه سکته مغزی منع مصرف دارد اما بررسی‌های جدید نشان می‌دهد استفاده از طب سوزنی در ساعات اولیه می‌تواند در کاهش عوارض سکته مغزی موثرتر باشد.
  • روش طب سوزنی: استفاده از تکنیک Zhu در ناحیه جمجمه به عنوان یکی از موثرترین روش در کاهش عوارض سکته مغزی شناخته می‌شود. نوع سوزن مورد استفاده و نحوه اعمال آن حین کاشت نیز می‌تواند بر میزان اثرگذاری آن نقش داشته باشد.
  • میزان درمان: تعداد جلسات و تمرکز بر ناحیه جمجمه از جمله دیگر فاکتورهای اثر گذار در عملکرد مغز است. لذا در ساعات اولیه پس از سکته برای کاهش عوارض سکته مغزی، دز بالای درمان توصیه می‌شود. تعداد جلسات طب سوزنی و مدت هر جلسه خصوصا در سه ماهه اول باید به میزان کافی باشد.

بطور خلاصه طب سوزنی در صورتی که به درستی و به موقع مورد استفاده قرار گیرد در کاهش عوارض سکته مغزی و بازتوانی پس از آن مفید است. این آثار مفید خصوصا در زمان‌های اولیه پس از سکته مغزی بیشتر خواهد بود.

جهت اطلاع از نحوه‌ی درمان بیماری فیبرومبالژیا با طب سوزنی اینجا کلیک کنید.