خار پاشنه چیست؟

خار پاشنه زمانی ایجاد می‌شود که استخوان در ناحیه پاشنه پا در اثر رشد بیش از اندازه بصورت یک زائده در می‌آید. این زائده استخوانی می‌تواند در قسمت عقبی پاشنه یا در کف پا ایجاد شود. این زائده استخوانی بر حسب قسمت ایجاد شده یا با تاندوم آشیل در قسمت پاشنه یا با بافت پیوندی کف پا در ارتباط است. بنظر می‌رسد عوامل ژنتیکی، بیماری‌های متابولیک، باکتری توبرکلوزیس و بیماری‌های التهابی سیستمیک می‌توانند در ایجاد خار پاشنه دخیل باشند. در هر حال، عامل اصلی ایجاد خار پاشنه رشد غیر طبیعی استخوان است. این رشد غیر طبیعی با اعمال استرس و فشار به بافت‌های پیرامون باعث ایجاد درد می‌شود. این دردها حین راه رفتن و دویدن بیشتر احساس می‌شود که می‌تواند نشانه گسترش التهاب و آسیب در بافت‌های اطراف خار پاشنه باشد. درد ناشی از خار پاشنه معمولا با استراحت کردن درمان نمی‌شود. بر عکس استراحت طولانی مدت سبب کاهش انعطاف پذیری بافت پیوندی کف پا می‌شود و به محض راه رفتن، کشیدگی ایجاد شده در بافت پیوندی می‌تواند باعث ایجاد حتی دردی شدیدتر شود. با ادامه راه رفتن از شدت درد کاسته می‌شود.

در صورتی که درد ناشی از خار پاشنه بیش از یک ماه ادامه داشت می‌توان از نکات زیر پیروی کرد:

  • ورزش‌های کششی و گرم کردن پا قبل از تحرک
  • پوشیدن کفش‌هایی که به خوبی با پا فیت می‌شوند و جلوی شوک و فشار را می‌گیرند و استفاده از کفش‌های مخصوص برای هر نوع فعالیت خاص
  • استفاده از ابزارهای کمکی برای کفش یا پا
  • فیزیوتراپی
  • در صورت داشتن اضافه وزن، کاهش وزن نیز می‌تواند کمک کننده باشد
  • استفاده از نمک منیزیم حین استفاده از وان می‌تواند به کاهش درد کمک کند. منیزیم در تشکیل استخوان، تولید پروتئین و عملکرد سیستم عصبی دخیل است و استفاده از آن می‌تواند به درمان التهاب و تسکین درد کمک کند. همچنین مواد غذایی غنی از منیزیم مانند آوکادو، اسفناج و موز نیز مفید است.
  • مصرف امگا ۳، روغن ماهی، نیز برای درمان التهاب مفید است.
  • استفاده از روغن گرم و ماساژ دادن ضمن افزایش گردش مایعات در پا، فرآیند التیام را سرعت می‌بخشد. ماساژ کمک می‌کند تا بافت‌های آسیب دیده ضمن ترمیم، مقاوم‌تر شوند.
  • استفاده از کمپرس آب سرد می‌تواند بافت‌های ملتهب را تسکین دهد.
  • استفاده از داروهای ضد التهاب مانند آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن نیز می‌تواند از شدت درد بکاهد. البته مصرف این داروها در مواقع وجود مشکلات کلیوی یا سابقه خونریزی و زخم معده ممنوع است.
  • استفاده از طب سوزنی نیز می‌تواند مفید باشد. طب سوزنی از مسیرهای مختلفی می‌تواند از عوارض خار پاشنه بکاهد. کاشت سوزن سبب تحریک اعصاب در آن موضع شده و به آزادسازی ترکیباتی مانند اندورفین‌ها می‌انجامد که می‌تواند از شدت درد بکاهد. همچنین کاشت سوزن می‌تواند سلول‌های فیبروبلاستی را تحریک کرده و فرآیند التیام بافت را تسریع کند.

استفاده از طب سوزنی در کنار تغییر سبک زندگی و کم کردن زمان سر پا ایستادن می‌تواند در دراز مدت به کاهش عوارض خار پاشنه کمک کند. لازم است عادات بد گذشته که باعث تشدید شرایط می‌شود ترک گردد. پوشیدن کفش‌های سفت و تنگ، سر پا ایستادن طولانی و حتی استرس می‌تواند عوارض خار پاشنه را تشدید کند.

با کلیک روی “بیماری‌های قابل درمان با طب سوزنی” می‌توانید با خدمات مختلف ما آشنا شوید و در صورت تمایل برای تماس با ما و کسب اطلاعات بیش‌تر اینجا کلیک کنید.