درمان سندرم پای بی قرار با طب سوزنی

سندرم پای بی قرار یا Restless Leg Syndrome (RLS) نوعی اختلال عصبی بوده که بصورت احساس ناراحتی و آزردگی در پاها حین استراحت بروز می‌کند. این احساس ناراحتی به گونه‌ای است که فرد را به طور غیر ارادی، مجبور به حرکت دادن پاها می‌کند. معمولا سندرم پای بی قرار هنگام غروب و خواب رایج‌تر است به طوری که باعث اختلال در خواب فرد می‌شود. سندرم پای بی قرار بطور کلی پدیده بسیار شایعی است. شیوع این پدیده در بزرگسالان به حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد می‌رسد. از طرفی با افزایش سن، شیوع آن نیز بیشتر می‌شود. در زنان نیز تقریبا دو برابر بیشتر از مردان رواج دارد. اگرچه علل فیزیولوژیک بروز سندرم پای بی قرار، هنوز بطور کامل مشخص نشده است اما احتمالا عامل ژنتیک یکی از علل بروز آن است. به نظر می‌رسد بارداری، کم خونی ناشی از نقص آهن و نارسایی کلیه می‌توانند در بروز سندرم پای بی قرار تاثیر بگذارند.

داروهای مختلفی برای درمان سندرم پای بی قرار تجویز می‌شود که به نظر می‌رسد تمام این داروها به جای درمان عوارض صرفاً بروز آن‌ها را تسکین می‌دهند. از جمله دوپامین، بنزودیازپین، داروی ضد اضطراب، کلونیدین و غیره.

از طرفی انواع روش‌های درمانی غیر دارویی نیز برای درمان سندرم پای بی قرار بکار برده شده است که بعضی از آن‌ها در بهتر شدن عوارض بسیار موثر بوده‌اند. از جمله تابش مادون قرمز از فاصله نزدیک (NIR) به پا، ورزش و ماساژ درمانی که باعث افزایش گردش خون در ناحیه و آزادسازی اندورفین و دوپامین می‌شوند. تزریق ۱ تا ۲ میلی‌لیتر محلول لیدوکائین ۲۵% و استفاده از گیاهان دارویی در ناحیه مورد نظر نیز در تسکین عوارض موثر بوده است. همچنین به نظر می‌رسد کاهش مصرف کافئین، سیگار و الکل و رعایت الگوی منظم خواب نیز می‌تواند در کاهش سندرم پای بی قرار موثر باشد.

بر اساس طب سنتی چینی، سندرم پای بی قرار ناشی از اختلال عملکرد قلب، کبد و کلیه‌هاست و درمان عارضه نیز از طریق برقراری تعادل بین yin و yang، تحریک انرژی qi و گردش خون و نیز تحریک عملکرد طحال حاصل می‌شود. طب سوزنی به عنوان یکی از روش‌های بسیار موثر در درمان درد شناخته شده است. همچنین اثرات مفید طب سوزنی در حفاظت از سیستم عصبی نیز در مطالعات مختلف تایید شده است. این اثر حفاظتی از طریق خاصیت پیشگیری از اثرات اکسیداتیو استرس، پیشگیری از التهاب و تحریک مسیرهای ضد آپوپتوز در سطح مولکولی و سلولی اعمال می‌شود.

اثر طب سوزنی در درمان سندرم پای بی قرار در مطالعات مختلف تا ۹۵% گزارش شده است که این اثر همزمان با مصرف گیاهان دارویی بدست آمده است. نتایج، نشان دهنده مفید بودن طب سوزنی در درمان این عارضه است. بر اساس این مطالعات، گرفتگی کانال‌های du، taiyang و shaoyang از جمله مهمترین علل ایجاد سندروم پای بی قرار هستند. از طرفی اختلال در انرژی qi و گردش خون این کانال‌ها از وجود مشکلاتی مانند فشردگی دیسک کمر، ایجاد حفره بین مهره‌ها، بی‌تحرکی مفصل sacroiliac و سایر اختلالات موضعی در ناحیه پا ناشی می‌شود.

با کلیک روی “بیماری‌های قابل درمان با طب سوزنی” می‌توانید با خدمات مختلف ما آشنا شوید و در صورت تمایل برای تماس با ما و کسب اطلاعات بیش‌تر اینجا کلیک کنید.